Kuchnia Meksykańska


Co jak co, ale opisując Meksyk i jego największe atrakcje, nie można zapomnieć o rzeczy dla jednych najważniejszych, czyli kuchni meksykańskiej. Ogólnie rzecz biorąc jest ona mieszanką indiańskich przepisów i tamtejszej kultury z kulturą hiszpańską. Kiedy hiszpańscy konkwistadorzy podbijali te tereny, obie kultury – europejska i mezoamerykańska zmieszały się ze sobą. W ten sposób powstała kuchnia, którą obecnie niemal każdy zna i w której większość się lubuje. Podstawowymi produktami wykorzystywanymi w potrawach tej kuchni są różne odmiany kukurydzy, rośliny strączkowe oraz cała gama papryk i chili. Jeśli chodzi o główny surowiec najczęściej wykorzystywany to jest nim tzw. masa nixtamalera, czyli specjalna masa zrobiona z ziaren kukurydzy. W Polsce czy nawet w innych krajach europejskich jest to towar niszowy, przez co ciężko dostać naprawdę dobre i tradycyjne meksykańskie jedzenie.

Na pewno każda osoba na świecie próbowała choć raz w życiu kuchni meksykańskiej. Jest ona tak rozbudowana, że podbiła niemal cały świat. Do najbardziej charakterystycznych i popularnych potraw należy chociażby tortilla, czyli płaski okrągły placek zrobiony z mąki kukurydzianej albo pszennej, stosowany jako pieczywo lub baza do innych przysmaków. Na przykład do burrito. W Meksyku według starego przepisu burrito zawiera fasolę, meksykański ryż lub mięso. W Stanach Zjednoczonych natomiast składniki są nieco bogatsze – dodaje się sałatę, ser czy śmietanę. Jednym z najbardziej popularnych dań kuchni meksykańskiej jest także tacos. Zrobione również na bazie tortilli. Dodaje się do niego mięso wołowe, cebulę, czosnek, całą gamę przypraw i pomidory. Kuchnia meksykańska słynie właśnie z potraw bardzo przyprawionych, są one tam składnikami, bez których potrawa nie może się udać. Często stosuje się oregano, bazylię, pieprz, sól czy bardzo popularne chili. Dzięki przyprawom właśnie dania kuchni meksykańskiej są często pikantne i ostre. Jedni to uwielbiają, inni nie mogą wziąć do ust – kwestia gustu. Przysmakiem jest także nachos. Są to niewielkie kawałki tortilli pokryte roztopionym serem ze dowolnie dobranymi dodatkami, do których mogą należeć mięso, papryka, fasola, sos salsa i wiele innych.

To co ciekawe w Meksyku i czego na pewno nie spotkamy w innych państwach to zwyczaj kupowania jedzenia. Chodzi o to, że, aby dobrze zjeść nie musimy udać się do drogiej restauracji. W Meksyku jedzenie spotyka się na każdym kroku. Gdy przykładowo jesteśmy głodni, możemy posilić się potrawami przyrządzanymi na ulicy. Ich cena jest stosunkowo niewielka, a smak świetny. Miła Pani przyrządzi nam to, na co mamy ochotę i tyle, ile będziemy w stanie zjeść. Trzeba przyznać, że jest to znakomity zwyczaj i świetne udogodnienie zarówno dla mieszkańców, jak i turystów. Kuchnia meksykańska jest charakterystyczna i specyficzna, ale na pewno, nawet jeśli ktoś jej nie polubi (co będzie bardzo dziwne), to trzeba jej spróbować. Tak samo jak pasta we Włoszech, schabowe w Polsce, tak tutaj tortilla czy burrito są rzeczami, których pominąć po prostu nie można.


Meksyk

Stolica, a jednocześnie największe miasto w Meksyku o urozmaiconej kulturze jest warne poznania, dlatego poczytaj o nim więcej...

Guadalajara

Jest drugim co do wielkości miastem Meksyku, a także, dzięki swoim tradycjom, głównym centrum kulturowym tego kraju...

Monterrey

Zamieszkiwane przez około 1,7 mln osób, jest to miasto nowocześnie uprzemysłowione, a także stanowi ważny punkt biznesowy meksyku...